Veresegyházi Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A szív, a kéz és a fej iskolája Veresegyházon

A szív, a kéz és a fej iskolája Veresegyházon

Waldorf-oktatás Veresegyházon - kreatív mindennapok

2015. február 08. - Arany M. Gábor

A Veresegyházi Waldorf Általános Iskola (2112 Veresegyház, Sportföld u. 1.) immár a negyedik oktatási évét indította el 2014 szeptemberében. Ez azt is jelenti, hogy akik az iskola indulásakor 2011-ben elsősként ismerkedtek meg a waldorf-oktatással, azok most már a negyedik osztályt járják. A kezdetekkor alig volt több mint 10 gyermek az iskolában, jelenleg közel negyven diák jár intézményünkbe, és ez a szám hónapról hónapra emelkedik.

Bár négy éve indult az iskola, már ötödik osztályunk is működik. Hogy ez hogy lehet? Az elmúlt évek bizonyították, hogy nem csak mindennapjai, jövője is van az iskolának.

Ahogyan Veresegyház város polgármestere is nyilatkozta: „a waldorf-oktatásnak, e kis iskolának helye van Veresegyházon, és amit lehet, meg kell adni nekik”. És a polgármester – ami tőle telik – meg is adja. Az ominózus mondat óta szép lassan nyílt titokká vált, hogy – ha a támogatók és pályázatelosztók is úgy gondolják, akkor - pár éven belül egy olyan waldorf-intézmény épülhet fel Veresegyházon, amelyben nem csak az általános iskolásokat, de az óvodásokat és a középiskolásokat is tanítják – waldorf módszerrel.

De egy kicsit előre szaladtunk a jövőbe…

Ott tartottunk, hogy négy éve indult az iskola, de már van ötödik osztálya is. Az ötödik osztály nem volt tervezett. Viszont, mivel híre ment, hogy „veresen” kis családias waldorf-iskola működik, sokan jelentkeztek. Így alakult ki idén az összevont 4. és 5. osztály.

„Itt a gyermekem az lehet, aki, a kreativitása előtérben marad mindvégig” – mesél az iskoláról az egyik szülő, majd hozzáteszi: „legnagyobb pozitívum, hogy a gyermekem szeret iskolába járni, élvezi minden percét, délutánonként alig akar hazajönni.” Ez is lehet az oka, hogy az iskola kezdi kinőni önmagát, a kis családi ház már nem elég ennyi diáknak. Idén konténerirodával kellett megoldani a bővülést, de egy kis kreativitással a szülők és a tanárok olyan környezetet teremtettek, amely „nem rontja a látképet”. Olyannyira, hogy a gyerekek inkább a „konténerben” tanulnának, mint a főépületben.

A Veresi Waldorf Iskolában az általános, hagyományos ismeretek mellett kiemelt hangsúlyt kap az élet művészi, alkotó megközelítése és a kézzel végzett munka. Mint azt Vanda Mariann pedagógus mondja: a legfontosabb, hogy a kreativitás megmaradjon a gyerekben! Rengeteget alkotnak, volt már kiállítás Erdőkertesen vagy éppen kézműves bazár az iskola udvarán. Sőt, 2014-ben a Veresegyházi Márton Napi Waldorf Fesztivált már Veresegyház Fő terén szervezte az iskola. Nagy munka volt, hiszen sem az iskola vezetői, sem a szülők nem rendezvényszervezők, ám ahogyan a diákok, ők is felnőttek a feladathoz. A fesztivál után hetekig erről beszéltek a helyiek, a kistérségi sajtó (TV, újság) folyamatosan foglalkozott az eseménnyel. Minap pedig visszajelzést kaptunk, hogy többen is ezt követően gondolták úgy, hogy megnézik, mi is ez a waldorf-oktatás. Mi pedig örömmel tartunk „nyílt napokat” vagy akár heteket, amikor is a gyermek és a szülő egy próbahét keretén belül tapasztalhatja meg a waldorf-oktatás előnyeit. Mindeközben elindult a Szülők Akadémiája is.

„Valójában nem csinálunk nagy dolgot: csak azt, amit egy pedagógusnak, egy intézménynek tenni kell” – vélekednek a pedagógusok, majd hozzáteszik: „Örömmel, szívvel és lélekkel oktatunk, hiszen a szív-kéz-fej iskolája az intellektus mellett az érzelmet és cselekvést is megszólítja”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://veresiwaldorf.blog.hu/api/trackback/id/tr477151049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása